İncir Çekirdeği Yağı ve Cilde Faydaları

İncir çekirdeği yağı ficus carica ağacının meyve tohumlarının soğuk pres yöntemiyle çıkarılması ile elde edilen içilebilir bir bitkisel yağdır. İncir yağı cildi iyileştirici ve gençleştirici etki yapan besinler (özellikle E vitamini) açısından çok zengindir.

Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde çok uzun zamandır kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Bugünlerde cilt geliştirici özelliklerinden (E vitamin değerinin çok yüksek olması) dolayı dünyanın geri kalanında da popülerleşmektedir.

Bir meyve olarak, incir içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri nötralize ederek ve hastalıklarla savaşarak insan vücuduna bir çok fayda sağlar. Aynı zamanda içerdiği fenol yardımıyla hücre hasarını önler ve kalp bozukluğu riskini azaltır.

İncir magnezyum, mangan, demir, bakır, fosfor, potasyum, sodyum dahil önemli bir çok mineral içerir. Ve diğer tüm meyvelerden daha fazla kalsiyum ihtiva eder. İncir tüm bunlara ek olarak K ve B9 öncelikli olmak üzere muhtelif vitaminler de içerir.

İncir çekirdeği yağı bu mineraller açısından çok zengindir. Ayrıca ağız yoluyla alındığında kalbi koruyan, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen, kan basıncını düşüren ve gözde makuler bozulmayı azaltan tedavi edici özellikleri ortaya çıkar.

İncir Çekirdeği Yağının Kimyasal Bileşenleri

Kurutulmuş incir çekirdeği %30 oranında muhtelif yağ asitleri içerir (oleic, 18.99%; linoleic, 33.72%; linolenic, 32.95%; palmitic, 5.23%; stearic, 2.1 8%; arachidic, 1.05%).


İncir Çekirdeği Yağının Faydaları

  • Makuler bozulmayı engelleyerek gözü korur
  • Kalp hastalığı riskini azaltır
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını destekler
  • Oksidasyon ve hücre bozulmasını engeller
  • Yüksek miktarda E vitamini içermesi sayesinde cildi dıştan içe besler, nemlendirir
  • Ciltteki kırışıklıkları önler. Hamilelik sonrası karında oluşan çatlaklarda 2-3 ay düzenli kullanım sonucu kırışıklıkları düzelttiği görülmüştür
  • Ciltte oluşan yaraların erken iyileşmesi üzerinde etkilidir
  • Yüzdeki ve vücuttaki sarkmalara karşı sıkılaştırıcı etkiye sahiptir
  • Yüzdeki sivilce, akne, uçuk gibi sorunlar da iyileşmesini hızlandırmakta ve sivilce oluşumunu önlemektedir
  • Antioksidan ve zengin mineral içeriği sayesinde cildin erken yaşlanmasını önler
  • Göz altı morluklarının düzelmesinde olumlu etkilere sahiptir
  • Dudak çatlakları ve yüzdeki çatlakların giderilmesinde etkilidir
  • Balık yağlarına göre kokusu rahatsız etmez, kolay tüketim sağlar, mide ağrısı oluşturmaz
  • Okul çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Günde bir çay kaşığı tüketimi önerilir
  • Yüksek tansiyonun önlenmesinde etkindir
  • Toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder
  • Alzheimer hastalığına karşı Omega destekleyici bir kaynaktır. Bunun içinde yetişkinlerde sabah akşam 1 er çay kaşığı incir çekirdeği yağı tavsiye ediliyor
  • Yapısındaki kalsiyum kemik sağlığını korumaya yardımcı olur
  • Güçlü antioksidan etkisi vardır. İçerisindeki yüksek orandaki Omega değerleriyle de göz sağlığında çok etkili olduğu bilinmektedir
  • Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite tedavisine yardımcı olur
  • Yüksek potasyum içeriğinden dolayı İncir çekirdeği yağı insülin oranını düşürür
  • Mükemmel bir doğal iltihap önleyicidir
  • E vitamini sayesinde saçı güçlendirir ve nemlendirir
  • Kan basıncını düşürür ve düzenler
  • Hamileliğin sağlıklı gelişimine yardımcı olur

İncir Çekirdeği Yağı Kullanımı

Yüz Bakım Yağı - Evde Kendiniz Yapın


İncir çekirdeği yağı kuru, düzensiz, hasarlı veya yaşlanmış ciltlerde yüz bakımı için doğrudan kullanılabilir.

Karma, yağlı veya sivilce eğilimli ciltler için incir yağı ve komedojen olmayan (yani gözenekleri tıkamayan, sivilce yapmayan) bir ya da iki bitkisel taşıyıcı yağ ile (örneğin üzüm çekirdeği, kuşburnu (sadece gece kullanımı için), argan, jojoba veya fındık) bir karışım yapabilirsiniz.

serumunuzun daha etkili olması için ek olarak aşağıdaki yağlardan da ekleyebilirsiniz.

  • Buhur
  • Ylang ylang
  • Sardunya (saf)
  • Yasemin (saf)
  • Çay Ağacı(acne-prone)
  • Gül ya da Karanfil (saf) 
  • Paçuli (sadece gece bakımında)

Eğer cilt lekelerini yok etmek veya cildinizin rengi ile uyumlu olmasını sağlamak istiyorsanız, limon, portakal veya greyfurt yağı da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı sadece gece bakımınızda kullanmanızı öneriyoruz.

Yağ Seyreltme Oranları (Yetişkinler için)

Ev yapımı serumlarda çok önemli bir adımdır bu. Esansiyel yağlar, taşıyıcı yağların aksine, istenmeyen sonuçlara maruz kalmamak için doğru miktarda eklenmelidir.

Bu yüzden yaptığınız karışıma cilt tipinize göre belirtilen miktarlarda eklemelisiniz.

Hassas Ciltler: 0.5 - 1% seyreltme = 4 - 9 damla / 30mL

Normal, Sağlıklı Ciltler: 1 - 2.5% seyreltme = 9 - 23 damla / 30mL

Alerjik reaksiyonlara maruz kalmamak için kullanacağınız her esansiyel yağ ile cilt yama testi yapmanızı öneririz.

Son olarak ışığa duyarlı yağlara da dikkat etmeniz gerekir zira UV ışınlara maruz kaldığınızda cildinizde leke izi bırakabilir.

Örnek vermek gerekirse: çoğu narenciye yağları, (bergamot, portakal, limon, lime, mandalina, greyfurt vb.), melek otu kökü, kimyon ve zencefil; bitkisel yağlar arasında: kuşburnu ve sarı kantaron.


Doğal Nemlendirici

İncir Yağı, ciltteki ölü hücreleri temizleyen aktif bir enzim içerir. Kaba fırçalamalara veya acı verici kimyasal soyulmalara gerek kalmadan parlak cildin ortaya çıktığını göreceksiniz.

Ayrıca cildin nemli ve yumuşak kalmasını sağlayan %40 oranında Omega-3, %30 oranında Omega-6 ve %17 oranında Omega-9 içerir.


Antioksidan ve Anti-İnflamatuar

İncir çekirdeği yağı, karoten, lutein, tanen ve klorojenik asit gibi güçlü antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri olan polifenolik flavonoidler içerir.

Bir meyve olarak incir diğer meyvelere oranla 4 ila 50 kat daha fazla biyoflavonoid antioksidanlar içerir.

Mineraller cilt dokusunun yapı taşlarıdır. Tüm yaygın meyveler arasında, kuru incir genel olarak en yüksek mineral içeriğine sahiptir.

Rafine edilmemiş soğuk sıkım incir tohumu yağı cilt hidrasyonu, detoksifikasyon ve iltihaplanmalara karşı bağışıklıkta faydalı olan Manganez ve Selenyum gibi daha bir çok mineral içerir

Doğal Folik Asit kaynağı

İncir çekirdeği yağı tüketimi, folik asit alımını tamamlamak için mükemmel bir alternatiftir. Hamile kadınlar veya hamile kalmayı düşünenler için, en azından bu dönemde, yemeklerinde zeytinyağı yerine incir tohumu yağı kullanmak iyi bir fikirdir.

Gözenekleri Sıkılaştırma ve Temizleme

İncir tohumu yağı, siyah nokta sorunları olan ciltler için cilt gözeneklerini temizleme, sıkılaştırma ve hücresel süreçleri canlandırma yeteneğine sahiptir.

Yaşlanma Karşıtı Faydalar

Antioksidan özellikleri sayesinde, incir çekirdeği yağı hücrelerin yaşlanmasını geciktirir. Bu özellik, bizi gençleşmiş ve sağlıklı tutmaya ek olarak, kanser hücrelerinin ve diğer dejeneratif hücre hastalıklarının oluşumundan korunmamızı sağlar.


Saklama Koşulları 

Yağın kullanım ömrünü artırmak için en fazla 22°C'ye kadar sıcaklıkta karanlık bir yerde saklanması önerilir. Sıcaklık çok düşükse, yağ bulanık olabilir veya katılaşabilir, ancak bu etki oda sıcaklığında kaybolur.

Açtıktan sonra 3 ay içinde kullanılması önerilir.

Kullanım Miktarı

Dahili Kullanım: Sabahları 1 çay kaşığı (aç karna) ve 1 çay kaşığı akşam (yatmadan evvel) 

Soğuk yemeklerde – yiyeceğin tadına ve miktarına göre

Harici Kullanım: İhtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.